Представи си един кораб в морето преди 1500 години. Той се е загубил и нямало как да се върне до сушата. Капитанът му оглеждал морето, но други кораби не виждал и той нямало кого да попита и трябвало да се оправя сам. Тогава погледнал към звездите и си спомнил за съзвездията, които били измислени отдавна, още от древните хора. Видял съзвездието Орион и тъй като знаел, че в момента това съзвездие е на Изток, капитанът се зарадвал и поел право срещу звездите на Орион, защото знаел, че неговият континент също е на изток. Така без да се лута след няколко дни корабът стигнал пристанището.
Съзвездията не съществуват в космоса. Те са измислени от хората във времена когато не е имало компаси и часовници. Единственото, по което могли да се ориентират били звездите. И започнали хората да групират звездите, за да ги запомнят по лесно. Най-ярките звезди събрали във въображаеми фигури също като в играта "Съедини точките" където линиите образуват рисунка. Те дали имена на тези рисунки и така се появили съзвездията Голяма мечка, Воловар, Лъв, Орел и всичките 88 съзвездия, които днес знаем. Само да ти кажа за Андромеда. Има Галактика Андромеда и Съзвездие Андромеда, това са различни неща.


Едни други хора се възползвали от съзвездията и смятали, че като гледат звездите и съзвездията могат да казват какво ще се случи. Това са врели-некипели и ние няма да им обръщаме внимание. Тези хора се наричат астролози, а заниманието си наричат астрология. Казвам това, за да внимаваш, защото думите Астрономия и астрология нямат нищо общо и може да се объркаш. Астрономията е наука, а астрологията измислица. Все едно в сряда да зяпам небето и да ти кажа, че в петък ще ти пишат тройка по математика. Изобщо, голям смях пада с тези астролози.
Но да се върнем при науката и това, което е Истина.


Отначало ще ти е малко трудно да научиш и различаваш съзвездията. Например, кажи каква фигура образуват тези звезди. Ако се затрудниш ще ти подскажа, че някой е видял в това мечка и е кръстил съзвездието Голямата мечка. Въпреки, че ако ме питаш, на мен ми прилича на една голяма лъжица или черпак.
В съзвездията звездите светят с различна яркост. Затова всяка звезда си има буквичка, пак гръцка. Първата стара гръцка буква е α Алфа . И най-ярката звезда от съзвездието Кентавър става от Алфа Кентавър. Втората буква е β Бета и втората по яркост звезда става Бета от Кентавър. Всяко съзвездие си има Алфа, Бета, Гама и така останалите до края на гръцката азбука. Когато буквите и свършат звездите започват да се означават с буквите от латинската азбука. Ще ги научиш когато станеш астроном и ако ти се учи латински.


Макар и измислени от древните хора сега Астрономите също използват съзвездията, за да се ориентират по тях и да намират по-лесно обектите, които търсят за наблюдение. Например, ако търсят Мъглявината Орион те знаят, че тя се намира в Съзвездието Орион и насочват телескопа право към него, малко под Пояса на Орион, трите ярки звезди. Ако търсят някоя галактика, те знаят в кое съзвездие се намира и много лесно я откриват. Дори са начертали и граници между съзвездията. Те са много важни за всеки, който прави първи стъпки в Астрономията. И всеки голям астроном най-напред се е сдобил със Звездна Карта и е започнал да гледа и запаметява съзвездията, които му помогнали да запомни и звездите. С тази книжка ще получиш и звездна карта и когато след време се разхождаш с някого вечерта може да кажеш небрежно "Виждаш ли точно напред, на тридесет градуса на изток е Северната корона" и ще те погледнат с изненада и уважение. Защото всеки обича звездите и колкото повече знаеш за тях, толкова повече ще знаеш за миналото и за бъдещето - за съдбата на Вселената.ПредишнаUniverse_galaxy.htmlshapeimage_1_link_0
                                                                               
СледващаUniverse_space_monsters.htmlshapeimage_2_link_0
 

Съзвездията


Голямата мечка е лъжица

Космос за малки и големи “Прекрасната Вселена”

СледващаUniverse_space_monsters.htmlshapeimage_3_link_0
ПредишнаUniverse_galaxy.htmlshapeimage_4_link_0
Началоhttp://space.ipetar.comshapeimage_5_link_0
СъдържаниеUniverse_content.htmlshapeimage_6_link_0